Viherkasvi kasvinkumppaliksi

12.11.2020

Hanki oma viherkasvi

Kissalla on terävät kynnet, koiraa ei voi jättää yöksi yksin kotiin ja gerbiilien rapinaa ei jaksa kuunnella. Kaipaatko jotakuta, jolle jutella. Ei hätää, ongelma ratkaistu. Hanki oma viherkasvi! Viherkasvi pehmentää sisustusta ja puhdistaa huoneilmaa. 

Viherkasvin hoito opettaa tekijälleen kärsivällisyyttä, pitkäjänteisyyttä ja vastuuntuntoa. Elävä kasvi on kuin vakaa ystävä, se levittää hyvää mieltä. Sen kanssa voi käydä suihkussa ja kasvaa yhdessä. Viherkasvi yhdistää ihmisiä; sopikaa naapurin kanssa, että tarvittaessa voitte vastavuoroisesti käydä kastelemassa toistenne viherkasvit! 

Oletko hankkimassa elämäsi ensimmäistä viherkasvia? Älä pelkää, kyllä sinä saat sen pysymään hengissä. Ja jos se kuolee...nooh, vahinkoja sattuu. Vai oletko kenties viherpeukaloiden aatelia ja sinun täytyy olohuoneessa väistellä  palmun oksia ja roikkuvia liaaneja? Hanki silti vielä yksi suurempi tai erikoisempi lisää! Viherkasveja ei koskaan voi olla liikaa! Hommaa isompi asunto!

Omassa viherkasvimaailmassani pahinta on ollut yli viisikymmentävuotiaan Kumiviikunapuun (Ficus elastica) menetys; sen kohtaloksi koitui talvipakkasilla raolleen unohtunut tuuletusikkuna. Toisaalta olen saanut Kärsimyskukan (Passiflora caerulea) viihtymään jo kolme talvea sisätiloissa ja kukkimaan ulkona kolmena kesänä. Ylpeä siitä.

Kuvissa orkidea (Orchidaceae), paksujalan (Pachypodium) poikanen, kärsimyskukka (Passiflora caerulae) ja peikonlehti (Monstera)


Viherkasvin vihreä väri tuo harmoniaa

Värien vaikutus mielialaamme on kiistaton, ja vihreä väri on elämänkevään harmoninen airut. Vihreä viherkasvi levittää ympärilleen toivon ja tasapainon ilosanomaa. Vuoden harmaimpana aikana se värillään tuo kesän muistot sisälle. Tietysti seinän voi maalata sammaleen vihreäksi (tai ostaa pari lehmuksenvihreää sohvatyynyä), mutta vihreää viherkasvia voi näppärästi siirtää huoneesta toiseen ja pitää kesällä ulkona! 

Mistä ostaa viherkasvi?

Suuret kasvihuonepuutarhamyymälät pursuavat erilaisia viherkasveja. Pienemmistä kukkakaupoista taas saattaa löytää aarteita, harvinaisuuksia, joita kauppias on rakkaudella kasvattanut. Marketeissa myydään pieniä eriä mitä mielenkiintoisempia vaihtoehtoja. Itse onnistuin vuosi sitten ostamaan eräästä ällällä alkavasta ruokakaupasta kauniin bonsain keramiikkaruukussa parilla kympillä. Marraskuu on viherkasvien alesesonkiaikaa. Kirpputoreja sekä Tori.fi:tä suosittelen katselemaan sillä (viher)silmällä, niissä viherkasviin kuluttamasi pennoset todennäköisesti menevät todelliseen tarpeeseen.

 Viherkasvin voit hankkia ihan ilmaiseksikin eli kannattaa kääntyä ystävän, mummon tai naapurintädin puoleen. Mikäpä mukavampaa kuin katsella isoäidiltä saadun perintökasvin kukintaa tai alakerran rouvan antaman kukkapistokkaan juurtumista ja kasvuvaiheita. Lahjaksi saatu viherkasvi on vähintään tunnearvoltaan merkityksellisempi kuin itse kaupasta ostettu. Optimistisimmat viherkasvia halajavat henkilöt voivat kasvattaa oman trooppisen huonekasvinsa siemenestä, mutta se vaatii jo uhkarohkeaa mielenlaatua, kasvilamppua, lämpöalustaa, lujaa uskoa onneen ja ties mitä. 

Hanki vain hyväkuntoisen ja terveen oloinen huonekasvi, tässä kohtaa ulkonäöllä on väliä, ettet vahingossa kanna kasvin mukana kotiin tuhoöttiäisiä tai kasvisairautta.  

"Pääsisipä jonkun kotiin sisälle..."

Viherkasvin valinta

Viherkasvin valinnassa ulkonäön suhteen tyyli on vapaa. Joku valitsee minimalistiseen sisustukseen sopivan suuren kirjoheinän (Pogonantherum paniceum), toinen ihastuu herttaisesti kukkivaan paavalinkukkaan (Saintpaulia Ionantha). Viherkasveja on monenmuotoisia; isolehtisiä ja leveästi kasvavia avaraan olohuoneeseen, pienilehtisiä keittiön pöydälle ihailtavaksi, lattiapinnan vapaaksi jättäviä amppelissa roikkuvia köynnöksiä ja kaikkea siltä väliltä. Tärkeintä on, että viherkasvi miellyttää omistajansa silmää.

Viherkasvi voi olla myös hyötykasvi tai toisinpäin. Muotoile ruuanlaittoon tarkoitetuista yrteistä  laakeaan ruukkuun tai vaikkapa korkealaitaiseen uuniastiaan tuoksuva ja maistuva "tarhan". Näin saat hieman pidennettyä yrttien ikää, eivätkä ne unohdu jääkaappiin. Lääkeaaloe (Aloe vera) on vaatimaton kasvatettava, sen lehtien sisältämä geeli kosteuttaa ihoa ja lieventää pieniä ihoärsytyksiä. 

Lääkeaaloe (Aloe vera)

Viherkasvin kasvuolosuhdevaatimukset rajoittavat hieman valintaa. Huonekasvit tarvitsevat lämpöä ja valoa, varjoisammassa viihtyvää sulkasaniaista (Nephrolepis) ei kannata sijoittaa paahteiselle etelänpuoleiselle ikkunalle; siellä viihtyvä anopinkieli (Sansevieria) taas alkaa kiukutella, jos se on joutunut perimmäiseen nurkkaan eikä saa tarpeeksi aurinkoa. Oikeassa paikassa kasvisi viihtyy ja kukoistaa. 

Onnellinen on viherkasvi, joka saa asua hataran vanhan talon leveällä ikkunalaudalla; talvella kasvi saa levätä viileässä ja kerätä voimia kevätauringon kirvoittamaan uuteen kasvukauteen. Nykyaikaisissa tasalämpöisissa asunnoissa kasviparka joutuu pinnistelemään vuoden ympäriinsä.

Tutustu viherkasviisi lukemalla sen mukana tuleva infolappunen. Kasvin nimellä netistä kaivelemalla löytyy tietoa ja muiden viherpeukaloiden kokemuksia. Kukkakauppiaat antavat myös mielellään neuvoja. Osa viherkasveista vaatii kukoistaakseen hieman enemmän vaivannäköä, älä lannistu epäonnistumisesta. Yrityksen ja erehdyksen kautta opit viherkasvimaailmassakin!
Aralia (Scheffrela arboricola) odottaa malttamattomana kevättä

Viherkasvin kotihoito

Ihanaa on iloisena ja odottavana kiikuttaa kotiin uusi viherkasvi, riisua se kääreistään ja luoda siihen ihailevia, mutta huolestuneita silmäyksiä. Eihän se vaan kylmettynyt matkalla, ja kuinka se on niin kuivakin. Vastahankittua sekä kotiutunutta viherkasvia voit piristää seuraavasti:

  • Anna kasville hellästi lämmin, puhdistava ja kosteuttava suihku; ylimääräinen vesi saa valua pois ruukusta.
  • Pyyhi lehdistöltä pölyt, poista mahdolliset kuihtuneet ja vaurioituneet lehdet yms. kasvinosat
  • Aseta terhakka viherkasvisi sisustukseen sopivaan reikäpohjaiseen suojaruukkuun. Itse suosin keraamisia ruukkuja metallisten tai muovisten sijaan
  • Lannoittaminen aloitetaan talvisen tauon jälkeen maaliskuun alussa hillitysti. Pidä parin viikon lannoitusvälit.
  • Keväällä voit suurentaa kasvin elintilaa: mullan lisäys ja siirto suurempaan ruukkuun. Odota muutama viikko ennen kuin aloitat lannoituksen
  • Lisävaloa voit tarjota kasvillesi ihan tavallisella energiansäästölampulla. Pidä se riittävän kaukana, jotta se ei polta kasvia

Ole varovainen, ettet ylitsevuotavassa rakkaudessasi kastele viherkasviasi liikaa, ruukun pohjalle lillumaan jäävä vesi tukahduttaa kasvin. Lyhytaikaisesta kuivuudesta se vielä pystyy toipumaan, mutta hukkumiskuolema on lopullinen.  Pieni, siro ja pitkänokkaisessa kastelukannu auttaa säännöstelemään kastelua. Tyylikkääseen kannuun tulee suhtautua kuin sisustuselementtiin; pidä se täysinäisenä, niin kasvillesi on aina tarjolla huoneenlämpöistä ja hapettunutta vettä. Osa kasveista, esimerkiksi Kliivia (Clivia miniata), saattaa kukkiakseen vaatia pitkänkin kuivemman kauden.

Talvella luonnonvalo on vähäistä, viherkasvi on vähemmän janoissaan. Voit auttaa kasvia selviytymään talvisen kuivasta huoneilmasta luomalla kostean pienilmaston sen ympärille; se nauttii vesi- tai merileväliuossumutuksesta. Vesimalja kasvin lähellä toimii, samoin vanha akvaario viherkasvin kotipesänä. Kasvitkin pitävät lajitoverien läheisyydestä, kun ne asettelee suureen ryhmään, on se aina näyttävämpää kuin yksittäin sinne tänne ripotellut kasvit. Peilillä voit huijata yhden viherkasvin näyttämään runsaammalta.

VINKKI MARRASKUULLE:

Kasvihuonereissu korvaamaan korona-ajan ulkomaanmatkailu

Suomessa pitkä talvi saa kaihoamaan matkaa etelän lämpöön. Korona rajoittaa aurinkomatkailua, joten nyt on aika käyttää mielikuvitusta: tee retki kasvihuoneeseen! Pikkurahalla, ilman ilmastoa kuormittavaa lentomatkailua, pääset vihreään lomatunnelmaan. Aurinkolasit päähän, vyölaukku vyötärölle ja hihaton toppi talvimanttelin alle. Vóila! 

Etsi lähin kasvitieteellinen puutarha, kauppapuutarha tai kukkakauppa! Sieltä löytyy lauhkea tai trooppinen ilmasto sekä paljon keinovaloa.  

Valitse ruuhkaton ajankohta vierailullesi, muista maski ja turvavälit!

Ystävällisin terveisin,

Flora