Siemeniä etsimässä - katseet kohti ensi kesän kukkaloistoa

22.11.2020

Nyt on kukkahaaveiden aika

Puutarhassa vallitsee tyyni kausi. Nyt on aika aloittaa haaveilemaan ensi kesän kukkaloistosta, suunnitella siemenpommeja sekä siemenkonfetteja, ja suunnata siemenostoksille.  Vuoden 2021 siemenluetteloita on alkanut jo ilmestyä. Erikoisuuksien tavoittelijat ovat sankoin joukoin etsimässä uutuuksia, joten kannattaa itsekin olla ajoissa liikkeellä kesäkukkien valinnassa. Ihana kukkamaailma on jälleen avoinna! 


Siemen - mikä se on?

Siemen on ihme. Tuo kokoaan suurempi ravinteikas paketti, sisältää alkion, jota ympäröi suojaava kuori. Ihailemamme kukka, sen lisäksi, että se luo kauneutta ympärilleen, elää lisääntyäkseen siemenestä. Siemenet leviävät tuulen tai lintujen mukana pitkienkin matkojen päähän. Meistä jokainen on todennäköisesti puhaltanut vauhtia voikukan (Taraxacum officinale) siemenelle.

Orkidean (Orchidaceae) siemenet ovat maailman pienimpiä; niitä mahtuu yhteen grammaan miljoona kappaletta

Mitä kukkia voi kasvattaa siemenestä?

Maapallomme suurin kasviryhmä on siemenkasvit, joten valinnanvaraa riittää. Yksivuotiset kukat eli kesäkukat ovat helpoimpia kasvatettavia, ne itävät nopeasti ja kukkivat jo samana kesänä. Osa kesäkukista vaatii esikasvatuksen.

Kaksivuotiset kukat kasvattavat kylvökesänä lehtiruusukkeen ja useimmiten kukkivat vasta seuraavana vuonna. Jatkossa kaksivuotiset kukat käyttäytyvät kuin perennat eli kylvääntyvät itsestään kasvaen samalla paikalla vuodesta toiseen. 

Monivuotisten kukkien eli perennojen siemenet itävät kenties hitaammin kuin kesäkukkien, mutta ne tarvitsee kylvää vain kerran. Ne ovat talvenkestäviä riippuen kasvuvyöhykkeestä (I-VIII) ja vuosien saatossa voimistuvat levittäytyvät reheviksi kasvustoiksi. Joidenkin siemenestä kasvatettujen perennojen kunnollista kukintaa saattaa joutua odottamaan useamman vuoden.

Parvekkeelle, ikkunalaudalle vai perennapenkkiin - valitse siemenet kasvupaikan mukaan

Kesäkukkia voi kasvattaa kaikkialla. Puutarhassa niitä voi lisätä perennapenkkiin tuomaan väriä ja runsautta. tai niille voi valmistaa kokonaisen oman näyttävän kohopenkin. Parvekkeella ne kasvavat amppelissa, laatikossa tai suuressa ruukussa lattialla. Puutarhan ja parvekkeen puuttuessa kesäkukkia voi kasvattaa ikkunalaudalla tai keittiönpöydällä. Kesäköynnöksistä saa vihreät verhot eivätkä ne vie paljon tilaa kasvaessaan vertikaalisesti eli pituussuunnassa.

Kesäkukkia aloittelijalle - ja perinteikkäälle    puutarhurille  

 1. Kosmoskukka (Cosmos bipinnatus)
 2. Zinnia (Zinnia elegans)
 3. Auringonkukka (Helianthus annuus)
 4. Krassi (Nasturtium)
 5. Kehäkukka (Calendula officinalis)
 6. Samettikukka (Tagetes)
 7. Asteri (Asteraceae)
 8. Leijonankita (Antirrhinum majus)
 9. Tuoksuherne (Lathyrus odoratus)

Kuvissa leijonankita, zinnia, kehäkukka ja auringonkukka.

Siemenpommi

Kylvä kauneutta omatekoisella siemenpommilla. Laiskempikin puutarhuri jaksaa portailla istuessaan heitellä pieniä siemenpalleroita eri suuntiin pihalla ja puutarhassa. Vaikka sinulla ei olisi omaa puutarhaa, pakkaa tekemäsi luonnonkukkapommit mukaan päiväkävelylle ja maisemoi tienreunamia tai jättömaita. Sateen jälkeen pallosi alkavat pian itää vihreille versoille. Siemenpommien suunnittelussa saat käyttää luovuuttasi;  sekoita keskenään kesäkukkia, kaksi- ja monivuotisia kukkia tai lisää valmiiseen luonnonniittyseokseen villirucolan (Diplotaxis muralis) tai kamomillan (Matricaria chamomilla) siemeniä.

Siemenpommi on muinainen japanilainen kylvötapa, Tsuchi Dango, jonka luonnonmukaisen viljelyn uranuurtaja Masanobu Fukuoka viime vuosisadan alussa "lanseerasi" koko maailman tietoisuuteen.  Siemenpommit muotoillaan savijauhosta (tai savijauhosta sekä mullasta), siemenistä ja tilkasta vettä.

Siemenkonfetti

Siemenkonfetti on paperimassasta, siemenistä ja vedestä valmistettu luomus; se voi olla kortti, hahmo tai nimikirjaimet. Sen voi keväällä laittaa multaan, kastella ja pian sinulla on kukkasin kirjoitettu "onnea"!


Laita lapsi kukka-asialle

Lapsistakin on hauskaa työntää sormet multaan. Pikku kätösiä varten kannattaa valita kooltaan hieman suurempia siemeniä, ne ovat kylvötilanteessa helpompia käsitellä ja itävät todennäköisesti nopeammin. Etukäteen talvi-iltoina lasten kanssa voi maalata pieniä saviruukkuja valmiiksi kevätkylvön esikasvatusta varten!

Suurikokoisia siemeniä ovat esimerkiksi krassin (Nasturtium), auringonkukan (Helianthus annuus) ja kiemuraista toukkaa muistuttavat kehäkukan (Calendula officinalis) siemenet.

Poikkeuksena suosittelen pikkuruisia rucolan siemeniä, jotka itävät takuuvarmasti jo muutamassa päivässä; lapsetkin jaksavat odottaa niiden itämistä. Rucolasta saat pyöräytettyä aromikkaan salaatin tai antaa sen kasvaa suureksi kukaksi. Rucolan siemenet voitte lasten kanssa kylvää vaikka heti lumen päälle; lisäätte vain kerroksen multaa siementen päälle. Aikainen sato alkukesästä palkitsee, joskin odotus on pitkähkö!

Mistä kukkien siemeniä voi ostaa?

 Mikäli et ole oravana kerännyt viime kesän kukkasadon kypsiä siemeniä talteen, on käännyttävä  siemenkauppiaiden puoleen. Puutarha-, rauta- ja ruokakaupat myyvät siemeniä, osa läpi vuoden. 

Nyt korona-aikana suosittelen ostamaan kukansiemenet nettikaupasta. Tilatessasi yhdessä ystävän tai naapurin kanssa voitte jakaa lähetyskulut tai tilaussumman kasvaessa saada lähetyksen jopa maksutta.

Olen listannut niin kotimaisia kuin ulkomaisia siemenkauppoja. Siemenkauppojen järjestys on satunnainen, ne eivät siis ole "paremmuusjärjestyksessä".  

Hintahaitari on lavea; halvimmat kukkien siemenet saa 34 sentillä/pussi, kalleimmista pitää pulittaa 10 euroa/pussi. Suosin yleensä kotimaista kaikessa, mutta joskus ei vaan voi vastustaa kiusausta, kun ulkomaisilla myyjillä on joku erikoisuus... :)  

Kotimaisia siemenkauppiaita netissä:

 • Maatiainen
 • Korpikangas Siemen Frö
 • Exotic Garden
 • Viherpeukalot
 • Viherlandia viherkauppa
 • Puuilo
 • Siemenkauppa
 • Hyötykasviyhdistys
 • Siemenvesa
 • Nelson Garden
 • Schetelig
 • K-Rauta
 • Prisma

Ulkomaisia siemenkauppiaita netissä:

 • Seedaholic
 • Premierseeds
 • Kurzemes seklas
 • Sarah Raven
 • Seemnemaailm
 • Suttons
 • Thompson & Morgan
 • Jelitto
 • Franchi Seeds
 • Impecta
 • Chiltern Seeds

Mikäli kielitaitosi on päässyt ruostumaan, google auttaa sinua kääntämään vieraskielistä tekstiä. Toisinaan tuloksena on käännöskukkasia:

 Huom! Suomen siemenkauppalaki rajoittaa ulkomaan tilauksia. EU:n sisällä laatuvaatimukset ainakin teoriassa ovat yhteneväiset. Brexit vaikuttanee vuoden 2021 alusta lähtien siementilauksiin Englannista ja todennäköisesti siemenillä tulee jatkossa olla "terveystodistus". Yleisesti en suosittele tilaamaan siemeniä EU:n ulkopuolelta mahdollisten tuholaisten, kasvitautivaaran ja vieraslajien vuoksi.

Siemenpussi-info

Siemenpussiin on merkitty kasvin nimen lisäksi sen korkeus ja leveys, kylvämis-, istutus- ja kukkimisajat, itämisprosentti ja valon tarve. Jotkut tuottajat kirjoittavat lyhyen sanallisen kuvauksen kasvista. 

Siementen määrä ilmoitetaan grammoina tai kappalemäärinä. Se saattaa aiheuttaa hieman hämmennystä ja yllätyksiä, sillä aina ei voi olla aivan varma kuinka paljon siemeniä on esimerkiksi kahdessa grammassa.

Eräs rlantilainen siemenmyyjä on malliesimerkki tuottajasta, jonka ammattiylpeys sekä intohimo työtään kohtaan on vertaansa vailla. Jokaisen siemenpussin mukana tulee A5 koon tuoteseloste (ilman symboleita), jossa paperiarkin molemmin puolin on kattavasti kerrottu kasvista kaikki mahdollinen tieto laadukkaan värikuvan kera. Lisäksi siemenet ovat edullisia ja toimitus nopea.

Siementen säilytys ja säilyvyys

Siementen säilytys

Odottavan aika on pitkä, ja vaikka sormet syyhyävät jo kylvämispuuhiin, on parasta vielä hetkeksi malttaa mielensä. Siemenet tarvitsevat turvallisen talvisäilön säilyttääkseen itävyytensä. Niiden myyntipakkaukset voi sulkea ilmatiiviiseen rasiaa. Pääasia on, että ne ovat viileässä paikassa suojattuna valolta, kosteudelta ja liialliselta lämmönvaihtelulta.

Siementen säilyvyys

Oikein säilytettynä siemenet ovat oikeastaan kuolemattomia. Kuivattuna ne ovat valmiustilassa odottaen herättävää vesipisaraa. Vanhin tiedossa oleva kasvun ihme, taatelipalmun (Phoenix dactylifera) siemen, odotti ruukussa vesiprinssin suudelmaa 2000 vuotta ennen kuin alkoi itää! Joten ei syytä huoleen, vaikka nurkkiin on jäänyt lojumaan vanha siemenpussi, johon merkitty parasta ennen - päiväys on jo mennyt. Kyllä sieltä jotain vielä versoo.

Viime keväänä sain tuuheat pääsiäisruohot kymmenen vuotta vanhoista siemenistä. Totuuden siemen on kylläkin siinä, että "vanhentuneet" siemenet saattavat menettää itävyyttään ja vain pieni prosentti jaksaa nousta taimelle.


Vie pussillinen kesäkukkien siemeniä tai vaikkapa kourallinen kauraa tuliaisiksi!

Ei se aina luontoäidilläkään suju luomistyö kuin strömssöössä. Epätäydellisyys on osa elämää. Kuvissa vinksin vonksin siemenestä itse kasvattamani oppineidenkukka eli zinnia (zinnia elegans), kosmoskukka (Cosmos bipinnatus), punakärsämö (Achillea millefolium) ja päivänsini (Ipomoea spp.).

Kukkien siemenet ovat pieni investointi verrattuna siihen riemuun, joka sinut valtaa, kun tulevana kesänä katselet itse kasvattamiasi kukkasia. Kesäkukkaset ovat takuuvarmoja kukkijoita ja ne on aloittelevan puutarhurinkin helppo saada kukoistamaan. Kukkien kasvattaminen siemenestä on mainio tilaisuus kokea onnistumisen iloa! 

P.S Ensi kesänä muista kerätä talteen kasvattamiesi kukkien siemenet

Ystävällisin terveisin,

Flora